Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΙΛΙΑΔΑΣ

          ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΛΙΑΔΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
       ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:     ραψωδία Α (στίχοι: 207-245)
1)    Να χωρίσετε την ενότητα σε τρεις (3) υποενότητες και να γράψετε έναν πλαγιότιτλο για κάθε μία (μον. 3)
2)    Στο πλαίσιο της ανθρωπομορφικής αντίληψης των αρχαίων για τους θεούς, η εμφάνιση της θεάς Αθηνάς γίνεται με ενανθρώπιση ή με επιφάνεια; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Όμηρος επέλεξε αυτόν τον τρόπο παρουσίασης; (μον.4)
3)    Να επισημάνετε δύο παραδείγματα προοικονομίας (συστηματική προετοιμασία των επεισοδίων που θα ακολουθήσουν στην εξέλιξη της πλοκής του έργου) στο απόσπασμα (ένα στα λόγια της θεάς Αθηνάς και ένα στου Αχιλλέα) (μον. 4)
4)    α) Στον όρκο του Αχιλλέα (στιχ. 234-245) συναντάμε τον τρόπο έκφρασης «σχήμα του αδυνάτου». Να γράψετε με δικά σας λόγια το νόημα του όρκου.
(μον.2)
β) Να εντοπίσετε δύο (2) πολιτιστικά στοιχεία στο απόσπασμα (μον. 2)
γ) Τι πετυχαίνει ο ποιητής με τη χρήση του διαλόγου ανάμεσα στη θεά Αθηνά και στον Αχιλλέα; (μον.2)
       5) Να χαρακτηρίσετε με δύο (2) επίθετα τον Αχιλλέα, όπως παρουσιάζεται στους παρακάτω στίχους, και να δικαιολογήσετε το χαρακτηρισμό σας (μον. 3) 

Ραψ Ζ στιχ 500-529
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1)      Στους στίχους 500-502 υπάρχει προοικονομία. Τι προοικονομείται; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας. (μον.4)
2)      Στους στίχους 526-529 υπάρχει επική ειρωνεία. Να την επισημάνετε και να αιτιολογήσετε την άποψή σας. (μον.4)
3)      Να ηθογραφήσετε (χαρακτηρίσετε) τον Έκτορα από τα λόγια του προς τον Πάρη-Αλέξανδρο στους στίχους 521-529 (μον.4)
4)      Στους στίχους 506-513 συναντάμε τον εκφραστικό τρόπο της παρομοίωσης. Να την αναλύσετε (τι παρομοιάζεται με τι, τι πετυχαίνει ο ποιητής κτλ) (μον.4)
5)      Α. Να δώσετε έναν τίτλο στο απόσπασμα (μον.1)
Β. Να εντοπίσετε δύο εικόνες στο απόσπασμα και να τις αναλύσετε (μον.3)

Ιλιάδα, ΟΜΗΡΟΥ, ραψωδία π, στιχ 786-822
 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Ποιο είναι το θέμα της Ιλιάδας (μον 4)
2) Να γράψετε την περίληψη του αποσπάσματος σε μία παράγραφο (μον 4)
3) α) Να δώσετε έναν τίτλο στο απόσπασμα (μον 2)
  β)Ενώ η αφήγηση γίνεται σχεδόν σε όλη την Ιλιάδα σε γ΄πρόσωπο, ο ποιητής αλλάζει το πρόσωπο αφήγησης όταν απευθύνεται στον Πάτροκλο. Ποιο πρόσωπο χρησιμοποιεί και γιατί (μον 2)
   γ)Που φαίνεται η συμπάθεια του ποιητή προς τον Πάτροκλο (να σημειώσετε τα αντίστοιχα χωρία) (μον 2)
4) Να απαντήσετε στα ερωτήματα όσον αφορά στο σταδιακό αφοπλισμό του Πάτροκλου. α) Με ποια σειρά αφαιρούνται τα όπλα του Πάτροκλου (μον 3) και β) Ποιος θεός βοηθά στο να θανατωθεί ο Πάτροκλος και γιατί η ενέργεια αυτή του θεού εξυψώνει τον ήρωα (μον 3) 

 Ιλιάδα, ΟΜΗΡΟΥ, ραψωδία A, στιχ 1-33
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Ο πόλεμος Ελλήνων – Τρώων αποτελεί το περιεχόμενο της Ιλιάδας. Όμως, ο ποιητής από τα δέκα χρόνια του πολέμου μας περιγράφει τις τελευταίες 51 ημέρες (από το θυμό του Αχιλλέα μέχρι το θάνατο και την ταφή του Έκτορα). Να γράψετε συνοπτικά σε μία παράγραφο τα κυριότερα γεγονότα που εκτυλίσσονται το χρονικό αυτό διάστημα  (μον 4)
2) Παρότι ο Όμηρος ονόμασε το έργο του Ιλιάδα, το θέμα του έπους είναι διαφορετικό, όπως το επισημαίνει άλλωστε και ο ίδιος ο ποιητής στους πρώτους στίχους του Προοιμίου. Να εντοπίσετε τους στίχους αυτούς και να γράψετε το θέμα της Ιλιάδας   
(μον 4)
3) α) Ο διάλογος είναι ένα από τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο Όμηρος. Τι πετυχαίνει με τη χρήση του στο συγκεκριμένο απόσπασμα; (μον 2)
  β) Να γράψετε από έναν πλαγιότιτλο για τους στίχους 17-22 και 27-33 που να αποδίδουν το περιεχόμενο των λόγων του Χρύση και του Αγαμέμνονα (μον 2)
   γ) Να εντοπίσετε δύο πολιτιστικά ή ιδεολογικά στοιχεία στο απόσπασμα (μον 2)
4) α) Στους στίχους 8-11 περιγράφεται η δράση του θεού Απόλλωνα. Ποια είναι αυτή; Ποιος είναι ο ρόλος των θεών γενικά στο έπος; (μον 3)
β) Να ηθογραφήσετε τον Αγαμέμνονα από την απάντηση που δίνει στο Χρύση στους στίχους 27-33 δικαιολογώντας ταυτόχρονα τους χαρακτηρισμούς σας (μον 3)
(ΟΜΗΡΟΥ, «Ιλιάδα», ραψωδία Α, στιχ.: 207-240)
Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
     1)      Ποιο είναι το θέμα και ποιο το περιεχόμενο της Ιλιάδας (αναλυτικά); (μον. 4)
     2)      Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο της ενότητας (στ. 207-240) (μον. 4
     3) α. Να χωρίσετε το απόσπασμα σε τρεις (3) ενότητες και να γράψετε έναν πλαγιότιτλο για καθεμιά              (μον. 3)
    β1. Να εντοπίσετε και να δικαιολογήσετε δύο (2) σημεία στα οποία ο ποιητής χρησιμοποιεί την τεχνική της προοικονομίας (μον. 2)
   β2. Ένας χαρακτηριστικός τρόπος για να δείξουμε πως κάτι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι να ισχυριστούμε ότι αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξει η φυσική τάξη του κόσμου. Αυτός ο τρόπος έκφρασης λέγεται «σχήμα του αδυνάτου». Να εντοπίσετε το σχήμα αυτό στο κείμενο και να το σχολιάσετε (μον.1)
4)       α. Να χαρακτηρίσετε τον Αχιλλέα από τα λόγια του προς τη θεά Αθηνά και προς τον Αγαμέμνονα         (μον. 3)
          β. Ο ρόλος των θεών στην ομηρική εποχή ήταν σημαντικός στη ζωή των ηρώων. Ποιος ο ρόλος της θεάς Αθηνάς στο συγκεκριμένο απόσπασμα; ( μον. 3 )

1 σχόλιο:

  1. The good old world tv
    How choegocasino can you watch tv on your phone in 1080p? This can give you an idea of your 샌즈카지노 favourite sports and TV shows. · youtube tv 20 posts  ·  Anyone can say that watching tv youtube mp4 on a regular TV is the best way to watch tv

    ΑπάντησηΔιαγραφή